Erdélyi zakuszka
Zakuszka zöldségkrémek
A zakuszka egy örmény eredetű zöldség alapú étel. Nagyon sok változata ismert, hiszen amíg elérkezett Európába, minden nép hozzáadott egy kicsit a saját ízvilágából. Erdélyben a zakuszka egy olyan zöldségkrém, aminek az alapját étoljaban sült vöröshagyma, piros húsú paprikák és paradicsom képezi. Ezt kiegészítik sült padlizsánnal, babbal (paszullyal) vagy különbőző erdei gombákkal és parajdi sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezik... Oldalainkon többféle zakuszka közül választhat.
Az erdélyi zakuszka krémes állagú készítmény, általában friss kenyérre kenve fogyasztjuk, de pirítóssal is nagyon finom. A zakuszka intenzív és fűszeres íze miatt használhatjuk még sültek ízesítéséhez, különböző húsos tészták készítésénél vagy akár sajtokkal is fogyaszthatjuk.
Jellegzetes íze mellett gazdag tápanyagtartalma miatt is népszerű étel. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Az oldalunkon kapható erdélyi zakuszka tartósítószert nem tartalmaz, ezért felbontás után (ha még marad belőle... ) hűtőszekrényben tároljuk.